Kruisvoetkabinet (Nederland ca.1700)

Restauratie uitgevoerd 2011

Het kabinet is bij een eerdere restauratie grotendeels opnieuw gefineerd met dun notenfineer.  Op veel plaatsen op het onderstel  is het nieuwe fineer los gekomen en gebarsten en gedeeltelijk afgebroken. Deze overduidelijke latere fineer was in erg slechte staat en ook nogal ontsierend ten opzichte van het fraaie fineer aan de binnenzijde, dat vrijwel zeker nog het oorspronkelijke fineer had. Aan de binnenzijde van het onderstel waren duidelijke sporen van een oorspronkelijke lade. Om het kabinet weer de oorspronkelijke uitstraling te geven was het van belang om op zoek te gaan naar vergelijkbare kabinetten uit dezelfde periode , die als referentie dienen voor de restauratie. Met de klant is afgesproken om het nieuwe fineer te verwijderen op de plaatsen waar het fineer erg beschadigd was en waar het nieuwe fineer ook afbreuk deed aan de oorspronkelijk uitstraling.  Voor de juiste structuur van het notenhout is een stuk massief noten geselecteerd, dat qua kleur en tekening goed aansloot met het oorspronkelijke noten aan de binnenzijde. Op de lintzaag zijn van een balk notenhout dunne stroken fineer gezaagd die gebruikt zijn voor het opnieuw fineren van het onderstel. De verticale fineerstroken van de deuren zijn eveneens opnieuw gefineerd met het gezaagde noten fineer. Het nieuwe notenfineer is iets gebleekt om de kleur goed aan te laten sluiten met het oude fineer.

Op de bovenregel van het onderstel waren sporen te vinden van een oorspronkelijke bies die ingelegd was in het notenfineer. De bies is gereconstrueerd in olijfhout dat hoogstwaarschijnlijk ook de oorspronkelijke houtsoort was van de bies. De mahonie bies aan de voorzijde van de deuren is eveneens vervangen door een kras gefineerde bies in olijfhout. De krimpscheuren in de deuren zijn gelijmd door de constructie te demonteren en de voorpanelen op te sluiten. 

De afwerking op de nieuw gefineerde delen is met verwarmde harde bijenwas ingeboend en uitgeborsteld. De oude afwering op nieuw aangevulde delen is behouden gebleven.