Ebben kistje met zilverplaketten (vroeg 17 e eeuw)

Restauratie 2017/2018

Het kistje heeft aan de voorzijde een klep met daarachter kleine laden met versierde zilverplaketten op de fronten van de laden en aan de binnenzijde van de klep. Aan de bovenzijde is een klep met een geheim vak onder een schuifpaneeltje op de klep. 

Voor de restauratie verkeerde het kistje in armoedige staat. Bijna alle fineer en lijstwerk waren los en de meeste ontbrekende stukken zijn eerder vervangen door zwart gebeitste lijstwerk in matig uitgevoerde profielen. Het zilver was ernstig gecorrodeerd en op veel plaatsen los. Veel van de eerder vastgelijmde aanvullingen waren ook niet correct gepositioneerd. De klep kon niet goed afgesloten worden door de uitgesleten scharnieren. De afwerking was erg schraal en plaatselijk afgesleten.

Alle fineer en lijstwerk is losgenomen en gereinigd van oude lijmresten. De losse onderdelen zijn stuk voor stuk apart gelijmd in de oorspronkelijke positie. De oude perenhouten lijstwerkaanvullingen zijn vervangen door ebbenhouten profielen. Alle profielen zijn afzonderlijk met aangepaste profielschrapers vervaardigd met een profielschraap apparaat. Het zilver is geconsolideerd met vislijm, waarna het voorzichtig is gereinigd met wattenstaafjes met in mengsel van krijtpoeder en demiwater.  De afweking van alle ebbenhouten onderdelen is opgepolijst met lijnolie en houtskoolpoeder. Met een wasborstel is het gehele kistje voorzichtig van enige glans voorzien. 

Reiniging van de zilverplaketten en restauratie scharnieren en knopjes zijn  uitgevoerd door Leunge metaalrestauratie, Amsterdam (Julia Leunge).