Cuypers schouw Muiderslot 

Restauratie uitgevoerd in 2009 en plaatsing in 2016

De onderdelen van de betimmering van de schouw waren opgeslagen op de zolder van het Muiderslot. De marmeren zuilen ontbraken. Alle houten onderdelen zijn na een grondige afstoffing licht vochtig gereinigd waarna de losse onderdelen opnieuw gelijmd zijn en de ontbrekende delen aangevuld. Vlekken en verbleekte delen zijn plaatselijk behandeld met oxaalzuur en notenklontjes beits. De afwerking is (net als de originele afwerking) met bijenwas behandeld. De restauratie is grotendeels op locatie (het zolderdepot van het slot) uitgevoerd.

In januari 2016 is de gehele betimmering met behulp van de fa. van Kralingen in een kist-constructie van de zolder naar beneden getakeld om naar de Ridderzaal over te laten plaatsen. De schouw is voor de nieuwe presentatie opgebouwd in de Noordertoren van het Muiderslot. Een achterwand is gereconstrueerd in de (ronde) toren om de gehele betimmering tegen een vlakke wand te kunnen plaatsen. Voor de ontbrekende zuilen zijn vervangende stalen kolommen gereconstrueerd met strakke rechthoekige basementen en kapitelen. Het staal is zwart gepatineerd. Het zwarte staal is bewust gekozen om de aangevulde zuilen te laten  contrasteren met het eikenhout van de betimmering, zodat een duidelijke scheiding gemaakt kan worden tussen de oorspronkelijke delen van de betimmering en de nieuw gemaakte  aanvullingen. In de achterwand van de haard is een schuifdeur gemaakt, met daarachter een opslagruimte. 

De montage van alle onderdelen van de schouw is in samenwerking met de firma  Hoving & Klusener, Amsterdam (Joost Hoving) uitgevoerd. De reconstructie van de stalen kolommen en de bodemplaat is uitgevoerd door de firma Archie, Amsterdam (Jacques Minten).